Je kunt bij mij op twee manieren met je klachten aan de slag. Vanaf september zal ik regelmatig workshops gaan geven. Deze workshops zijn voor mensen die nieuwsgierig zijn naar de methode die ik gebruik en een goed lichaamsgevoel hebben. Zij kunnen na zo’n workshop zelfstandig aan de slag met de aangeboden stof. We zullen ingaan op het doen van een zelfanalyse en de verschillende oefeningen die je kunt doen om je houding en je loopproces te optimaliseren. Wil je horen wanneer er een workshop gegeven wordt? Stuur me een mailtje, dan zet ik je op de lijst met geïnteresseerden.

Workshop: Voeten
Leer je voet goed bewegen!

Lekker lopen, hetzij wandelen of hardlopen, begint met je voeten. Deze moeten een stabiele basis hebben en goed kunnen proneren en supineren. Waarschijnlijk ben je je niet bewust van wat je voeten precies horen te doen tijdens het lopen. Deze workshop geeft hier inzicht in en laat het je ervaren in je eigen voeten. 

Workshop: Houding
Bewegingen voor een goede houding!

Effectief en pijnvrij bewegen gaat beter als je lichaam een optimale houding heeft. Je krijgt antwoorden op: hoe sta ik echt als ik voor mijn gevoel recht sta? Hoe beïnvloedt die houding mijn bewegingsmogelijkheden? Welke bewegingen kan ik doen om mijn houding te verbeteren en klachten te verminderen?

Workshop: Beenspieren
Activeer de juiste spieren om heerlijk te lopen!

Wil je het gevoel hebben dat je vliegt in plaats van sjokt? Deze oefeningen helpen je spieren hun werk beter te doen. Statische rekoefeningen worden door hardlopers al nauwelijks meer gedaan, en terecht. Deze oefeningen kan je juist wel heel goed vooraf aan je training doen. Het helpt je lichaam om veel efficiënter te lopen. Lees meer lager op de pagina...

Praktische info

Vanaf september 2020 zal ik meerdere workshops gaan geven. De workshops zullen in omgeving Delft plaatsvinden. Heb je interesse, laat het me weten via dit formulier, dan hou ik je op de hoogte.

Ook online

Mijn workshops zijn onder andere gebaseerd op de ‘Wake your body up’ en ‘Wake your feet up’ programma’s van Gary Ward. Deze programma's zijn beschikbaar op zijn website. Als je engels spreekt, een goed lichaamsbewustzijn en wat zelfdiscipline hebt, zijn deze programma's prima zelf thuis te doorlopen. 

Volg je liever een workshop bij mij? Druk dan op onderstaande knop.

Hieronder meer uitleg een achtergrond van de drie workshops.

Workshop: houding

Je houding is uiteraard van groot belang voor hoe je spieren aanvoelen. Denk hierbij aan klachten in het gebied van nek, schouders en bovenrug of juist in het gebied van de onderrug en het SI gewricht. Daarnaast beïnvloedt je houding ook de doorstroming van bloed en lymfe, je ademhaling en vitaliteit en zelfs je stemming en hoe je overkomt. Niet onbelangrijk dus om er eens wat aandacht aan te besteden.

Misschien heb je wel al eens geprobeerd om te komen staan met een goede houding. Dan heb je vast gemerkt dat als je een “goede houding” van buitenaf oplegt, dit erg onnatuurlijk voelt en je zo ook niet erg soepel kan bewegen. Bovendien keer je weer terug naar je normale houding zodra je aandacht ergens anders naar toe getrokken wordt. We moeten dus op een andere manier te werk gaan en gebruik maken van de lichaamsintelligentie.

In deze workshop kijken we op een uitgebreide manier naar je houding. We kijken van alle kanten naar de stand van je bekken, ribbenkas en schedel. Zo krijg je een plaatje van hoe je staat als je voor jouw gevoel rechtop staat. Door vervolgens jouw houding te overdrijven, ga je ervaren welke spieren steeds op spanning staan en welke juist steeds kort blijven. Je zal ook voelen dat je belemmerd wordt in je bewegingen. Zo krijg je een beter begrip waar eventuele klachten vandaan komen.

We zullen daarna de bewegingen van bekken, borstkas en schedel weer met elkaar integreren tot een kloppend geheel. Door met deze bewegingen de uiterste standen van een houding op te zoeken, gaat het lichaam beter herkennen waar het eigenlijke middelpunt is. Het zal gaan inzien dat het voortdurend naast het middelpunt leefde en dat dit veel meer moeite kost en ongemak oplevert. Daardoor zal het uit zichzelf en zonder bewuste sturing van jou het echte middelpunt opzoeken.

Bij sommige bewegingen zal je al meteen na het doen van de beweging verlichting van je klachten ervaren. Die bewegingen zijn geschikt voor jou en kan je thuis herhalen om je houding blijvend te verbeteren.

Workshop: beenspieren

Als we onze spieren sterker willen maken, doen we meestal 1 van deze drie soorten oefeningen:
- concentrische oefeningen waarbij we de spieren vanuit een neutrale stand aanspannen en daarmee korter maken. Denk aan sit-ups voor de buikspieren en kick-backs voor de bilspieren, 
- isometrische oefeningen waarbij we bijvoorbeeld een gewicht met gestrekte arm voor ons houden, of
- excentrische oefeningen zoals kniebuigingen.

Concentrische oefeningen zijn niet echt functioneel want in alledaagse bewegingen (lopen) begint de spier nooit vanuit een neutrale stand aan te spannen. Je traint de spier dus in de verkeerde range. Isometrische oefeningen zijn ook niet functioneel, want je spieren oefenen tijdens het lopen maar een fractie van een seconde een isometrische kracht uit. Excentrische oefeningen zijn al beter, maar kunnen nog efficiënter.

Spieren werken net als de pees van een boog: eerst dient deze op spanning te worden gebracht voordat hij de pijl kan afschieten. De reden dat mensen last hebben van ‘sleepy glutes’ is omdat de bilspieren nooit in voldoende mate in een positie komen waarin ze op spanning gebracht worden. Om je spieren wakker te maken, is het nodig om de spier in een positie te brengen waarin hij gedwongen wordt om uit zichzelf aan te gaan spannen.

In het geval van je bilspieren zet je een KLEIN!!! stapje naar voren, buig je je voorste knie en steek je ook nog je handen naar voren (dit is de globale vorm maar deze dient nog geoptimaliseerd te worden in 3D). De bilspier schrikt nu als het ware wakker, want als hij niets doet dan val je naar voren. Vervolgens veer je uit de houding en er weer in. Dit is ook precies in welke positie de spier tijdens het loopproces zijn werk dient te doen, dus je traint hem in de goede range. Deze manier van trainen is dus veel effectiever.

Dit soort bewegingen zijn er ook voor de beenheffers, bovenbenen, adductoren en hamstrings. Het voordeel van deze manier van trainen is dat je geen apparaten of gewichten nodig hebt en dat je veel minder herhalingen hoeft te doen. Als je dit soort oefeningen voorafgaand aan je looptraining of wandeling doet , zal je merken dat het lopen veel gemakkelijker gaat.