Lopen is het beste medicijn

Tijdens het maken van twee (ideale!) passen heb je alle gewrichten in je lichaam alle mogelijke kanten op bewogen! Daarom is lopen ook zo gezond; het brengt het gehele lichaam in beweging. Natuurlijk de botten, gewrichten en spieren, maar daarmee blijft ook het bindweefsel, het lymfesysteem, de bloedvaten en zenuwen in beweging en in vorm.

Alleen…maken we doorgaans geen ideale passen! Misschien heb je ooit je arm gebroken en houd je die nog steeds stil, waardoor wervelkolom en bekken ook minder bewegen. Misschien ontwijk je een oude enkelblessure of zijn je voeten vast gaan zitten door goedbedoelde inlegzooltjes. Dan kan het zijn dat lopen helemaal niet heilzaam voelt, maar juist pijn oplevert.

Het Flow Motion Model van Gary Ward beschrijft precies wat elk gewricht hoort te doen tijdens elk moment van het loopproces. Als er iets niet goed meebeweegt, valt dat op bij de analyse van jouw looppatroon. Tijdens een afspraak kunnen we aan de slag om die beweging te verbeteren. Je zal enorm veel ruimte gaan ervaren waar het lichaam vast zat: in je heupen of borst bijvoorbeeld. Als je loopbeweging weer ‘klopt’, voelt dat soepel en krachtig.

Voordat je naar een individuele afspraak komt, maak je zelf een korte video waarin je een paar passen heen en weer loopt. Deze kan je naar me Whatsappen zodat ik al voor de afspraak een indruk krijg van hoe je beweegt.


In dit filmpje van mijzelf zie je dat mijn rechter schouder voortdurend omlaag hangt. Toen ik dat zag, wist ik welke oefening voor mij geschikt was. Nadat ik die oefening gedaan had merkte ik op dat mijn rechter voet, die al een jaar uitgedraaid stond naar rechts, ineens weer recht stond. Het zeurende pijntje tijdens lopen voorop mijn rechterheup was ineens verdwenen. Zo eenvoudig is het soms!